Actuele ziektes en plagen in de tuin (deel 3)

Actuele ziektes en plagen (deel 3)

Om juist te kunnen reageren op plantenschade in de tuin is het belangrijk om te weten wat hiervan de oorzaak is. Wij informeren u graag over de actuele plagen en ziektes zodat u weet met wat u te maken kan hebben en hoe je dit best aan kan pakken.

Dopluis

Op meerdere plaatsen is de ontluiking van de larven van dopluizen waargenomen. Nu is het moment om een bestrijding hiervoor uit te voeren.
Dit kan met de gekende contactmiddelen voor luizen, maar onze voorkeur gaat naar systemische middelen bv Sivanto, Movento, Teppeki, ...

Dopluis
Rhododendron-cicade

De Rhododendron-cicade zijn oranje-rode insecten die hun eitjes in de bloemknoppen leggen van Rhododendron. Verwondingen door de cicade vormen ideale toegangspoort voor de schimmel. Hierdoor drogen deze in en worden deze zwart. Bestrijden door de aangetaste knoppen weg te nemen en cicaden bestrijden met een inecticide zoals Sivanto of Karate.

Rhododendron-cicade
Taxuskever

De volwassen kevers van de taxuskever zijn grijszwart met lichtgele vlekken en zijn 's nachts actief. Ze zorgen voor de kenmerkende snoepvraat van bladeren waarbij er ronde inkepingen aan de rand van de bladeren gevreten wordt.

Bestrijding:

  • Karate is een contactmiddel dus moet deze raken.
Taxuskever
Buxusmot op buxus

De volwassen motten zijn ondertussen uitgevlogen & hebben hun eitjes afgelegd onder de bladeren. Momenteel kunnen we de eerste jonge larven & vraatschade waarnemen. Geografisch gezien kan de ontwikkeling van streek tot streek verschillen, hou de buxussen de komende periode dus extra in de gaten.

Als de rupsen voornamelijk op het jonge schot aanwezig zijn, kan je door terugsnoeien de aantasting binnen de perken houden. In alle andere gevallen is een behandeling met een insecticide zoals bijvoorbeeld Mezene, Karate, Dipell, Tracer/Conserve Pro of Coragen aangewezen. We verwachten dat een herbehandeling binnen een 3-tal weken nodig zal zijn. (Her & der zijn nog motten bezig met hun ei-afleg, hierdoor zullen de eitjes niet overal tegelijk ontloken zijn)

Feromeen buxusmot

Meer weten over deze problemen, hun behandeling of een andere vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@disaghorgroup.be of 051 40 31 42

Ik ga akkoord dat mijn gegevens gebruikt worden om deze aanvraag te behandelen.